7 pomysłów niskokaloryczny posiłek do pracy!
Szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie zdrowy lunch? Nic prostszego! W tym zestawieniu znajdziesz pyszne i dobrze zbilansowane dania, które pozwolą Ci zachować zdrowie i cieszyć się dobrą sylwetką. Sprawdź koniecznie!
1. Sałatka z tuńczykiem
Ta propozycja to doskonałe źródło białka, które da Ci energię na cały dzień. Wystarczy odrobina tuńczyka z puszki, ulubione warzywa np. pomidory, cebulka, sałata oraz odrobina jogurtu greckiego zamiast majonezu. Gotowe!
2. Jogurt grecki z dodatkami
Taka propozycja to nie tylko solidna porcja białka, ale również witamin, bowiem do środka można dodać dowolne składniki. Dobrym wyborem będą owoce leśne, banany, bakalie, rodzynki lub odrobina masła orzechowego.
3. Quesadilla
Kawałki tortilli, ulubiona warzywa i lekki sos. To sekret idealnego hiszpańskiego dania. Mieszkańcy południa zjadają Quesadillę zarówno na lunch, jak i na obiad, a czasem na kolacje. To lekkie danie może także stanowić przystawkę. Istnieje wiele odmian tej potrawy – warto jest poeksperymentować i wybrać swój ulubiony wariant.
4. Tosty z masłem orzechowym i bananem
Taka opcja to niezwykła dawka energii. Kalorie nie grają tu roli, bowiem tego rodzaju lunch stanowi doskonałe źródło błonnika. Takie tosty można zrobić wcześniej i zabrać do pracy. Plusem jest fakt, iż nie mamy problemów, jeśli nie mamy w miejscu pracy kuchni ani pomieszczenia socjalnego.
5. Proteinowy lunchbox
Proteiny to ważny element diety. Talerz produktów zawierające tego rodzaju składniki odżywcze pomogą Ci odzyskać siły. Świetnie sprawdzi się, jako posiłek dla osób uprawiających sport. Taki lunchbox może się składać np. z jajka, bakalii, jabłka i banan. Te produkty to również źródło niezbędnych witamin.
6. Tosty z pomidorem i awokado
Awokado jest bogate w tłuszcze nienasycone, które wspomagają pracę organizmu. Wystarczy chleb pełnoziarniste, pokrojony pomidor i przyprawy, aby wykonać naprawdę pyszny i lekki posiłek. Dobrze będzie też smakować z odrobiną białego sera typu mozzarella.
7. Hummus
Kremowa pasta z ciecierzycy to doskonały dodatek, zarówno do chleba, jak i krakersów, płatków ryżowych lub warzyw. Te ostatnie można pokroić w paseczki i zastosować hummus, jako dip. Esencja zdrowia i smaku!
Dodaj komentarz