Co kryje w sobie ekstrakt z pieprzu?

Każdego dnia gotując i przygotowując potrawy dla siebie i swojej rodziny, sięgamy po wiele przypraw, które mają określone działanie. Nie chodzi tu tylko o walory smakowe, ale całe spektrum wpływu przyprawy na ludzki organizm. Przyjrzyjmy się zatem temu, w jaki sposób działa pieprz i dlaczego nam – kobietom powinno zależeć na wprowadzeniu do swojej diety ekstraktu z tej przyprawy?

fot. Fotolia

fot. Fotolia

Pieprz nie tylko dla smaku
Powszechnie wiadomo, że wykorzystując pieprz czarny, kolorowy i biały można zwiększyć pikantność naszych potraw. Dodaje się go do zup, sosów, pieczeni i wielu innych posiłków. Spożywanie pieprzu, najlepiej w formie naparu, pobudza i przyspiesza wydzielanie soku żołądkowego w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu łatwiej trawimy wszelkie potrawy i ułatwia to wchłaniania mleczka pokarmowego z jelita bezpośrednio do krwi.

W różnej postaci można stosować pieprz do obniżania ciśnienia tętniczego, gdyż wpływa on rozkurczowo na organizm. Jeśli wykorzysta się go miejscowo, ma działanie znieczulające. Olejek pieprzowy stosowany zewnętrznie pozwala na ulżenie pacjentom ze stanami zapalnymi i dolegliwościami reumatycznymi. Pieprz wzmacnia działanie innych przypraw, leków ziołowych, a nawet antybiotyków.

Odchudzanie z piperyną
Dodatkowo, wyizolowany ekstrakt z wierzchniej warstwy ziarenek czarnego pieprzu, czyli piperyna, zwiększa metabolizm organizmu i pozwala na uzyskanie szybszych efektów odchudzania. Piperyna zawarta jest w wielu suplementach diety, z uwagi na swoje działanie dotyczące redukcji tkanki tłuszczowej. Co ciekawe, piperyna w suplemencie Piperyna Forte, ma stężenie 95-procentowe, co przekłada się na dużą skuteczność działania tego preparatu.

Ekstrakt z czarnego pieprzu jest alkaloidem, który odpowiedzialny jest za ostry smak pieprzu, ale i jest „spalaczem” tkanki tłuszczowej. Wzmaga on lipolizę, czyli procesy rozkładu tkanki tłuszczowej poprzez oddziaływanie na receptory obecne w komórkach tej tkanki. Przyjmowanie suplementu o wysokiej zawartości substancji aktywnej – piperyny każdego dnia powoduje, że tkanka tłuszczowa się kurczy. Piperyna nie dopuszcza także do nadmiernego gromadzenia się nowych komórek tłuszczowych. Dlatego jej odkrycie i zastosowanie w odchudzaniu może mieć przełomowe znaczenie w zwiększeniu efektywności walki z otyłością.

Ekstrakt z pieprzu to również naturalna substancja wzmacniająca układ odpornościowy człowieka. Jeśli więc mamy skłonność do infekcji wirusowych, grzybiczych czy bakteryjnych, warto po niego sięgać.

KOMENTARZE

DODAJ KOMENTARZ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>