Psychologiczne aspekty diety

Przez wiele lat udzielałam konsultacji żywieniowych i zgłębiałam tajniki najstarszych kuchni wywodzących się z Ajurwedy czy Kuchni Pięciu Przemian. Dochodzę po tym do wniosku, że istotne jest uporządkowanie różnych poglądów dotyczących diety

Konkretna wiedza o tym, jak się obchodzić z jedzeniem, pomoże współczesnemu człowiekowi odnaleźć się w tej dziedzinie. Mówię o tzw. wiedzy uniwersalnej, która doskonale sprawdza się we współczesnym świecie. Jedzenie jest stałym elementem naszego dnia codziennego – spożywane pożywienie wpływa na nasz umysł i ciało, a w konsekwencji na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Odkąd istnieje człowiek, spożywanie posiłków jest jedną z jego podstawowych potrzeb, a mechanizm komunikacji pomiędzy pożywieniem, językiem, mózgiem i żołądkiem pozostaje dokładnie taki sam – z chwilą kiedy kęs pożywienia dotyka języka, mózg rozpoznaje jego smak i wysyła do żołądka polecenie, by ten wydzielił właściwy kwas, aby jedzenie zostało strawione.

gotowanie z miłością

Gotuj z miłością. Fot. Fotolia


Wiedzę o jedzeniu można ująć w kilku punktach:
1) Zawsze przygotowuj jedzenie z miłością – pomyśl dobrze o tej osobie, dla której je przyrządzasz. Nie śpiesz się, poświęć trochę uwagi temu, co robisz, i zadbaj o dobry nastrój;
2) Zanim zaczniesz jeść, podziękuj Stwórcy za ten dar – tego potrzebuje twoja dusza;
3) Spożywaj świeżo przygotowane pożywienie;
4) Jedz tylko naturalne produkty – pożywienie jest energią, której potrzebuje organizm;
5) Zadbaj o to, aby na talerzu znalazło się pożywienie zawierające wszystkie sześć smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki, cierpki i ostry;
6) Jedz powoli, przeżuwając każdy kęs, aby ślina brała udział w trawieniu;
7) Spożywaj taką ilość pożywienia, która wypełni połowę żołądka – druga połowa przeznaczona jest na wodę i powietrze w równych proporcjach. Przekraczanie połowy objętości żołądka doprowadza do jego rozciągania i utraty kontroli nad jedzeniem;
8) Odchodź od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu, ale nie głodu;
9) Podziękuj za posiłek osobie, która go przygotowała.
Diety i przekonania
Istotnym aspektem odżywiania są przekonania. „Pożywienie to dar Boży”, „jedzenia się nie wyrzuca”, „na chleb się ciężko pracuje”, „zastaw się, a postaw się”, „nie jedz tyle, bo się w spodnie nie zmieścisz”, „jedz, bo nie urośniesz” – prawdopodobnie każdy z nas słyszał to kiedyś. Takie przekonania kształtują nasz stosunek do jedzenia. To, co na ten temat do nas dociera, mocno oddziałuje na naszą relację z pożywieniem i sposób spożywania posiłków. Znany tekst „zjedz za mamusię, za tatusia, za babcię…” powoduje, że dziecko zjada więcej, niż potrzebuje jego organizm, co odbija się później na jego zdrowiu. Przekonania głęboko zapadają w podświadomość i towarzyszą nam nieraz przez całe życie. Ważne jest również to, jak byliśmy karmieni i w jakiej atmosferze spożywało się posiłki – np. czy odrzucano pewne składniki (mięso, warzywa), a preferowano inne, czy nastrój w domu był spokojny czy nerwowy. To ma znaczenie i wpływa na sposób, w jaki obchodzimy się z jedzeniem.

czy od ciastek się tyje

Jeśli jedząc ciastko myślisz tylko o tym, że utyjesz, tak się z pewnością stanie – mózg posłucha Twojego komunikatu. Fot. Fotolia


Diety często stanowią eksperyment, który nie zawsze się udaje i nie wszystkim służy. Przy doborze diety istotne jest uwzględnienie budowy psychosomatycznej człowieka, jego aktywności fizycznej, płci, wieku oraz pory roku. Dobra dieta wprowadza harmonię na poziomie ciała i umysłu. Problemy z utrzymaniem balansu wagi (ani za dużo, ani za mało) często mają podłoże psychologiczne. Znane są efekty przybierania na wadze tylko po zjedzeniu kawałka tortu czy pączka. Efekt ten powstaje na skutek przekonania, że „jeśli zjem to ciastko, to utyję”. Samo ciastko, bez tego przekonania, nie jest takie niebezpieczne. Dotyczy to zresztą wielu produktów, co do których jesteśmy przekonani, że nam szkodzą – i w efekcie szkodzą nam rzeczywiście. Ten sam kawałek tortu zjedzony w miłym towarzystwie, z przekonaniem „jak dobrze i lekko się czuję”, sprawi, że tak się właśnie poczujemy. Mózg dokładnie przetworzy to, co mu podsuniemy, oraz to, co usłyszy od innych na nasz temat. W naszej podświadomości znajduje się cały magazyn takich i innych przekonań, które determinują nasze działania, zachowania i sposób myślenia. Badania naukowe pokazują, że aż 80 proc. naszego działania ma źródło w podświadomości, a zaledwie 20 proc. to postępowanie w pełni świadome.
Istotny aspekt zachowania równowagi w ciele to branie po równo od mamy i taty. W chwili poczęcia dostajemy od rodziców po 23 chromosomy, mamy więc w sobie przez całe życie po połowie każdego z rodziców. A ile bierzemy od nich później? Czy uszanowaliśmy oboje w równym stopniu?
Inaczej wygląda dieta osób, które są zdrowe, mają prawidłowy metabolizm i mogą jeść, co chcą, a inaczej jest z osobami, które mają problemy z trawieniem. Dobrze jest zasięgnąć porady czy konsultacji żywieniowej, żeby uzyskać istotne wskazówki co do diety dopasowanej do budowy psychosomatycznej, którą z łatwością i przyjemnością można zastosować w praktyce. Sposób, w jaki jemy i przygotowujemy posiłki, ma duży wpływ na nasz stosunek do siebie, szacunek dla własnego ciała. To sposób okazywania sobie miłości. Ta szczypta miłości każdego dnia sprawia, że życie nabiera innego wymiaru – staje się lepsze, ciekawsze i bardziej świadome.

Zapraszam do Centrum Yogi i Ayurvedy na cykliczne warsztaty gotowania i indywidualne konsultacje żywieniowe.
APOLONIA RDZANEK [artykuł pochodzi z magazynu Miasto Kobiet]

Apolonia Rdzanek, fot. Teresa Szczęsna-Grotowska

Apolonia Rdzanek, fot. Teresa Szczęsna-Grotowska

Informacja o ekspercie:
Apolonia Rdzanek, z wykształcenia jest psychologiem, terapeutką w nurcie Terapii Systemowej Rodzin i pracy metodą Nowych Ustawień Podążania za Ruchem Ducha opracowanej przez Berta Hellingera. W praktyce posługuje się wiedzą Landmark Edukation – edukacyjnych programów rozwoju osobistego w zakresie komunikacji. Jest konsultantką Biologii Totalnej/ Recal Healing i metody Brandon Bays „The Journey”.
Prowadzi Centrum Yogi i Ayurvedy – uczy jogi, udziela ajurwedyjskich konsultacji żywieniowych połączonych z pielęgnacją zdrowia i urody. Organizuje i prowadzi warsztaty, szkolenia a także wykłady poświęcone tematyce holistycznego podejścia do człowieka, wykorzystując wiedzę starożytnych mistrzów jak również najnowszych odkryć naukowych. Wiedzę z zakresu Jogi i Ajurwedy zdobywała w Kanadzie, Indiach i Europie. Posiada tytuł Joga Siromani, Joga Acharya i Ayurveda Jyothi.

KOMENTARZE

DODAJ KOMENTARZ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>