Co podać na śniadanie wielkanocne? Kolorowe sałatki!

Jeśli jeszcze nie wiesz, co podać na śniadanie wielkanocne w tym roku, to… dobrze się składa. Przygotowaliśmy listę sprawdzonych przepisów, które przypadną do gustu każdemu. Wszyscy Polacy uwielbiają bowiem sałatki, które goszczą na naszych stołach przy wielu okazjach. Wszystkie przepisy, poza doskonałym smakiem, łączy jedno – nie są czasochłonne i nie wymagają niesamowitych umiejętności kulinarnych!

sałatka

Brak pomysłu na Wielkanoc? / fot. materiały prasowe

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami – wszystkie kolory wiosny

 

Nasza pierwsza propozycja, jak przystało na wielkanocny przepis, zawiera w składzie białą kiełbasę i jajka, czyli absolutne świąteczne must have! Dodatkowo, ze względu na wiele barw, pięknie prezentuje się na stole. Do jej przygotowania poza wspomnianymi składnikami potrzebna będzie również jedna papryka czerwona, mix sałat, chrzan, jogurt naturalny, sól i pieprz oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY.

 

Majonez wraz z kilkoma łyżeczkami jogurtu, łyżeczką chrzanu i przyprawami stworzy tradycyjny pyszny sos. Ugotowane na twardo jajka, podobnie jak kiełbasę, którą warto wcześniej podgrzać, musisz pokroić w plasterki. Mix sałat ułóż na dnie naczynia, a następnie umieść tam pozostałe składniki, po czym polej je sosem. Zapewniamy, że sałatka smakuje wspaniale!

 

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem – dla kulinarnych odkrywców

Druga inspiracja jest skierowana do kulinarnych odkrywców. Oprócz tradycyjnych składników sałatek znalazło się dla niej miejsce także dla ananasa. Poza tym będziesz potrzebować kukurydzy w puszce, szynki konserwowej, jajek, sera żółtego, natki pietruszki, selera konserwowego, a także obecnego w większości sałatek majonezu.

 

Przygotowania warto rozpocząć od odsączenia warzyw – kukurydzy, selera i ananasa, jeśli korzystasz z wersji w puszce. Świeży również nadaje się do tej sałatki. Szynkę i ananasa pokrój w dość cienkie paski. Ugotowane na twardo jajka pokrój w kostkę. Warstwy możesz układać w salaterce dowolnie, a po każdym cyklu posmaruj wierzch kilkoma łyżkami majonezu. Gdy naczynie się wypełni, zetrzyj ser żółty i posyp nim sałatkę, którą warto jeszcze udekorować natką pietruszki.

 

Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi – niezwykły aromat

Sałatki na święta wielkanocne mogą stać się prawdziwym hitem nadchodzących Świąt. Oto jedna z naszych kandydatur. Poza marynowanymi grzybkami (polecamy kurki), ważne role odgrywają w niej gotowane ziemniaki, marchew i seler, boczek, por oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY.

 

Przygotowanie rozpocznij od podsmażenia pokrojonego w kostkę boczku na patelni. Por należy dobrze opłukać (białą część) i pokroić w kosteczkę, podobnie jak pozostałe warzywa po wcześniejszym ugotowaniu. Grzybki warto pokroić na nieduże kawałki. Przygotowane składniki wymieszaj z majonezem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Po krótkim schłodzeniu sałatka jest gotowa do podania.

 

Sałatka z kukurydzą

Jeśli zastanawiasz się, co podać na wielkanocne śniadanie bez jajek, sprawdź sałatkę z kukurydzą. Do jej przygotowania potrzebujesz szynki konserwowej, kukurydzy konserwowej, jednej cebulki, czerwonej papryki, sera żółtego i majonezu. W roli przypraw sprawdzą się jedynie sól i cukier.

 

Szynkę i cebulkę należy pokroić w paski. Ser zetrzyj natomiast na tarce z grubymi okami. Do tych składników dodaj dokładnie odsączoną kukurydzę. Teraz wystarczy wszystko wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Ten przepis na sałatkę doskonale sprawdzi się, gdy nie masz wiele czasu na przygotowanie świątecznych dań.

 

źródło: Partner BT

KOMENTARZE

DODAJ KOMENTARZ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>