Alergia na gluten – problem trudny do wykrycia

Gluten to mieszanina białek zapasowych (prolaminy i gluteny), występujących w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Składnik ten sprawia, że ciasto jest elastyczne, a pieczywo dobrze wyrasta. Najwięcej glutenu znajduje się w pszenicy, jednak obecnie można go znaleźć również w wielu gotowych produktach spożywczych, a także w lekach. To duży problem dla osób cierpiących na alergię na gluten

Poznaj przyczyny nadwrażliwości na gluten / fot. materiały prasowe

Poznaj przyczyny nadwrażliwości na gluten / fot. materiały prasowe

Alergia na gluten jest jednym ze schorzeń mieszczących się w pojęciu nietolerancji pokarmowych. Może powodować liczne problemy zdrowotne także u osób cierpiących na celiakię.

Badania opublikowane w “Journal of the American Medical Association” wykazały, że osoby ze zdiagnozowaną celiakią lub nadwrażliwe na gluten są bardziej narażone na umieralność, spowodowaną chorobami serca i raka. W badaniach tych udział wzięło około 30 tys. osób z różnymi schorzeniami spowodowanymi nadwrażliwością na gluten. Wyniki potwierdziły zwiększone o 39% ryzyko śmierci u chorych na celiakię, o 72% u osób cierpiących na zapalenie jelit wywołanym przez gluten i o 35% u pacjentów z nadwrażliwością na gluten. Schorzenia wywołane tym ostatnim problemem bardzo trudno rozpoznać. Niestety, 99% osób cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że ten jeden składnik wpływa na ich zły stan zdrowia. (źródło: zdrowiepowraca.pl/artykul,gluten-to-czego-nie-wiesz-moze-cie-zabic-)

Przyczyny i objawy nadwrażliwości na gluten
Alergia na gluten objawia się jako nadmierna i nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na pokarmy zawierające ten składnik. Schorzenie to może mieć charakter przemijający lub stały. Nadwrażliwość na gluten jest jedną z odmian nietolerancji pokarmowych, jednak reakcje immunologiczne mogą dotyczyć nie tylko przewodu pokarmowego, ale także innych narządów i układów. Nie wolno mylić alergii na gluten z celiakią, ponieważ to dwie różne choroby. Alergia może objawiać się biegunką, skurczem oskrzeli, wodnistym katarem, wymiotami, wstrząsem anafilaktycznym, a także zmianami skórnymi (np. pokrzywka lub atopowe zapalnie skóry). Dzieci wyrastają zwykle z alergii pokarmowej na gluten, natomiast u dorosłych zjawisko to może trwać latami.

Alergia na gluten – jak sprawdzić, czy jesteśmy uczuleni?
Alergia na gluten najczęściej objawia się po spożyciu pokarmu ze składnikiem uczulającym. U niemowląt wystarczy już kilka miligramów takiego składnika, natomiast u osób dorosłych mogą to być kilkugramowe dawki białka. W rozpoznaniu tego schorzenia podstawowe znaczenie ma wywiad z pacjentem lub rodzicem dziecka. Ta choroba może wywoływać różne objawy, dlatego jest trudna do wykrycia. W takim schorzeniu, jak alergia na gluten, badania laboratoryjne mają ograniczone znaczenie. Większą uwagę przywiązuje się do testów skórnych, które można wykonać w poradni alergologicznej (np. iMed24). Badanie krwi, w celu oznaczenia poziomu przeciwciał IgE, może być wykonywane u dzieci, które nie ukończyły czwartego roku życia. Jednak w tym przypadku samo oznaczenie poziomu przeciwciał nie wskazuje alergenu.

Najbardziej wiarygodnym rozwiązaniem w diagnostyce alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna, która polega na wyłączeniu z diety pokarmów zawierających gluten, a następnie na obserwacji objawów. Gdy po eliminacji składnika uczulającego, ustąpiły objawy, a po jego spożyciu wróciły, stanowi to skuteczne potwierdzenie diagnozy

Osoby ze zdiagnozowaną alergią na gluten muszą przejść na dietę bezglutenową. Jednak eliminacje tego składnika najlepiej przeprowadzić pod kontrolą dietetyka, który dostosuje do pacjenta odpowiednio zbilansowana dietę.

KOMENTARZE

DODAJ KOMENTARZ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>